Zelf Matzes maken

Zelf Matzes Maken – Makkelijk en Lekker

Met Pesach in zicht is het een mooi moment om zelf matzes te bakken. Het is eenvoudig, leuk om te doen met het gezin, en je weet precies wat erin zit. Hier delen we een basisrecept dat je in minder dan 30 minuten op tafel zet.

Wat zijn matzes?

Matzes zijn ongerezen broden die tijdens Pesach worden gegeten ter herinnering aan de haastige uittocht uit Egypte. Ze bevatten geen gist of zuurdesem en moeten traditioneel binnen 18 minuten bereid en gebakken zijn om rijzen te voorkomen.


Ingrediënten (voor ± 6 kleine matzes):

  • 1 kop (120 g) bloem (witte tarwebloem of volkoren)

  • ⅓ kop (80 ml) water

  • Snufje zout (optioneel)

  • Beetje extra bloem om te bestuiven


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 230°C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het water toe en kneed snel tot een soepel deeg – dit duurt maar 2-3 minuten.

  3. Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Rol elk bolletje zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak.

  4. Prik met een vork gaatjes in het deeg om te voorkomen dat het opbolt tijdens het bakken.

  5. Bak de matzes 3 tot 5 minuten per kant, tot ze licht goudbruin zijn en knapperig.

Tip: Zorg dat het hele proces (van mengen tot uit de oven halen) niet langer dan 18 minuten duurt als je je aan de halachische traditie wilt houden.


Serveerideeën

Eet ze puur, met charoset, harosetspread of een likje kosjer-le-Pesach jam of appelmoes. Ook lekker: besmeer ze met avocado en bestrooi met zout of sesamzaadjes voor een moderne twist.