Israelische chocolade balletjes

Kadorei shokolad (chocoladeballetjes) behoren tot de meest geliefde desserts van Israël. Net als veel andere troostrijke lekkernijen worden ze vooral thuis gemaakt en zelden in winkels verkocht. Deze zoete traktaties bestaan uit een handvol eenvoudige ingrediënten, waaronder de iconische Israëlische theekoekjes. Hoewel de exacte oorsprong onbekend is, werd het recept voor het eerst gepubliceerd in 1975 door de Israëlische kookboekauteur Ruth Sirkis, vaak de “Julia Child van Israël” genoemd vanwege haar invloed op de Israëlische keuken.

Dit één-kom-recept vereist geen bakken of speciale apparatuur en is zo eenvoudig dat zelfs een jong kind het kan maken. De basis bestaat uit verkruimelde chocolade- of vanillesmaak theekoekjes en cacaopoeder, maar alternatieven zoals digestive biscuits of vanillewafels werken ook. Kadorei shokolad doen denken aan Braziliaanse brigadeiros of Amerikaanse rum ballen; voor een volwassen versie kan er zelfs een scheutje rum aan worden toegevoegd. Een laagje hagelslag of geraspte kokos geeft extra textuur aan het zachte, chocoladeachtige interieur. Het recept is eenvoudig aan te passen voor een zuivelvrije variant door boter te vervangen door een plantaardig alternatief en melk door een niet-zuiveldrank.

Na een korte tijd in de koelkast versmelten de smaken van boter en chocolade perfect, waardoor elke hap een nostalgisch genot wordt. Het is dan ook geen verrassing dat deze heerlijke, makkelijke lekkernij een vaste waarde is in Israëlische huishoudens. De chocoladeballetjes blijven tot een week goed in een luchtdichte container in de koelkast.

Tijd: 1 uur en 15 minuten Totaal: 18 balletjes

Ingrediënten:

2 pakjes Kedem theekoekjes (8,4 oz/382 g), of ongeveer 48 koekjes

6 eetlepels ongezouten boter of veganistische boter, gesmolten

⅓ kopje suiker

⅓ kopje cacaopoeder

2 theelepels vanille-extract

½ theelepel (koosjer) zout

¼ kopje melk of niet-zuivelmelk, plus meer indien nodig

Hagelslag of geraspte kokos, om te rollen

Instructies:

Voeg de theekoekjes toe aan een hersluitbare plastic zak of aan de kom van een keukenmachine. Als je een zak gebruikt, verkruimel de theekoekjes dan met je handen of met behulp van een deegroller totdat de koekjes fijn vermalen zijn. Als je een keukenmachine gebruikt, pulseer de koekjes dan tot ze fijn vermalen zijn tot erwtenformaat kruimels.

Voeg de fijn verkruimelde theekoekjes toe aan een grote kom, samen met de gesmolten boter, suiker, cacaopoeder, vanille-extract en zout. Meng tot alles gelijkmatig gecombineerd is.

Voeg de melk toe en meng het mengsel met je handen totdat het licht vochtig aanvoelt en gemakkelijk samenkomt wanneer het tot een bal gevormd wordt. Als het nog steeds kruimelig of droog is, voeg dan meer melk toe, 1 eetlepel per keer.

Schep ongeveer een eetlepel van het mengsel en rol het tot een balletje van 2,5 tot 4 cm.

Doe hagelslag (of geraspte kokos) in een klein schaaltje en rol elke bal door de hagelslag, waarbij je lichtjes op de bal drukt zodat de hagelslag blijft plakken. Leg de balletjes op een bord of dienblad en zet ze minstens 1 uur in de koelkast.

Zodra ze gekoeld zijn, zijn de kadorei shokolad klaar om te serveren.