Israelische chocolade balletjes

Kadorei shokolad (chocoladeballetjes) zijn een van de meest populaire desserts van Israël. Zoals veel van ’s werelds meest troostende voedsel, zijn deze zoete lekkernijen typisch alleen te vinden in huiskeukens. Ze worden gemaakt met een paar eenvoudige voorraadkastbenodigdheden, waaronder alomtegenwoordige Israëlische theekoekjes. Hoewel de exacte oorsprong van kadorei shokolad onbekend is, werd het recept voor het eerst gepubliceerd in 1975 door de Israëlische kookboekauteur Ruth Sirkis. Sirkis heeft een diepe invloed gehad op de Israëlische thuiskookkunst, en ze wordt vaak de Julia Child van Israël genoemd.

Kadorei shokolad is een recept in één kom, vereist geen bakken of speciale apparatuur en is eenvoudig genoeg voor een jong kind om te maken. De belangrijkste ingrediënten zijn verkruimelde chocolade- of vanillesmaak Israëlische theekoekjes en cacaopoeder, maar je kunt ook digestive biscuits of vanillewafels voor dit recept gebruiken. Kadorei shokolad doen denken aan Braziliaanse brigadeiros of Amerikaanse rum balletjes; sommige mensen voegen zelfs een beetje rum toe aan hun kadorei shokolad voor een versie die geschikt is voor volwassenen. Het rollen van de chocoladeballetjes in hagelslag of geraspte kokos voegt een laag textuur toe aan het zachte, chocoladeachtige interieur. Je kunt dit recept gemakkelijk zuivelvrij maken door de boter te vervangen door veganistische boter en de melk door een niet-zuivelalternatief. Na een korte chill in de koelkast vermengen alle boter- en chocoladesmaken zich, en die eerste zoete hap zal je weer als een kind laten voelen. Het is geen wonder dat deze eenvoudige, heerlijke traktaties een vast onderdeel zijn van de Israëlische thuiskookkunst.

De chocoladeballetjes kunnen een week lang in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard.

Tijd: 1 uur en 15 minuten Totaal: 18 balletjes

Ingrediënten:

2 pakjes Kedem theekoekjes (8,4 oz/382 g), of ongeveer 48 koekjes

6 eetlepels ongezouten boter of veganistische boter, gesmolten

⅓ kopje suiker

⅓ kopje cacaopoeder

2 theelepels vanille-extract

½ theelepel koosjer zout

¼ kopje melk of niet-zuivelmelk, plus meer indien nodig

Hagelslag of geraspte kokos, om te rollen

Instructies:

Voeg de theekoekjes toe aan een hersluitbare plastic zak of aan de kom van een keukenmachine. Als je een zak gebruikt, verkruimel de theekoekjes dan met je handen of met behulp van een deegroller totdat de koekjes fijn vermalen zijn. Als je een keukenmachine gebruikt, pulseer de koekjes dan tot ze fijn vermalen zijn tot erwtenformaat kruimels.

Voeg de fijn verkruimelde theekoekjes toe aan een grote kom, samen met de gesmolten boter, suiker, cacaopoeder, vanille-extract en zout. Meng tot alles gelijkmatig gecombineerd is.

Voeg de melk toe en meng het mengsel met je handen totdat het licht vochtig aanvoelt en gemakkelijk samenkomt wanneer het tot een bal gevormd wordt. Als het nog steeds kruimelig of droog is, voeg dan meer melk toe, 1 eetlepel per keer.

Schep ongeveer een eetlepel van het mengsel en rol het tot een bal van 1-1½ inch.

Doe hagelslag (of geraspte kokos) in een klein schaaltje en rol elke bal door de hagelslag, waarbij je lichtjes op de bal drukt zodat de hagelslag blijft plakken. Leg de balletjes op een bord of dienblad en zet ze minstens 1 uur in de koelkast.

Zodra ze gekoeld zijn, zijn de kadorei shokolad klaar om te serveren.