Pasted Graphic

De Liberaal Joodse Gemeente Brabant is in 1981 opgericht. Het initiatief bleek een schot in de roos. Belangstellenden meldden zich uit alle windstreken van de zuidelijke Nederlanden; het verlangen naar een moderne, tolerante wijze van jodendombeleving en naar het hervinden van joodse kennis of identiteit bleek onverwacht groot. De gemeente is in de jaren daarna dankzij het enthousiasme en de inzet van leden en belangstellenden gegroeid van een kasplantje tot een stevige boom.

Begonnen werd in een eigenhandig tot synagoge "verbouwde" schuur in het Brabantse dorp Terheijden. Primitief, maar met veel "nesjomme".

1981 1981

Daarna volgden vele jaren van omzwerving - een trek van kerkgebouw naar verblijf in een discozaal. Tot in begin van de jaren negentig - met steun van talrijke instanties en de gemeente Tilburg - de fraaie synagoge in Tilburg kon worden betrokken, gerenoveerd en van moderne faciliteiten voorzien. De gemeente was op haar bestemming aangekomen. Het gebouw ging "leven", werd een vertrouwde plek om samen joodse feestdagen te vieren en bijeen te zijn.

Veel is er sedert de oprichting, nu ruim 25 jaar geleden, veranderd. Er is nu een eigen synagoge, een eigen rabbijn, een uitgebreid religieus, sociaal en educatief programma. Gebleven is echter de oorspronkelijke open sfeer met ruimte om - met respect voor de traditie - jodendom op eigentijdse wijze te beleven.

sjoeltb

Klik
hier voor een Powerpoint-presentatie van Aree Hanegev in verleden en heden. (Presentatie gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Verbond in 2006)