Het Geheime Archief van Oneg Shabbat:

Een Vergeten Heldenverhaal

Diep onder de grond, in de schaduw van het getto van Warschau, schreven moedige zielen een verhaal van hoop en verzet. Het was het verhaal van Oneg Shabbat, een ondergronds archief dat diende als een baken van licht in de duisternis van de Holocaust. Wist je dat?

Oneg Shabbat, vernoemd naar de traditionele Shabbat-bijeenkomsten, was niet zomaar een archief. Het was een symbool van vastberadenheid, een oase van kennis te midden van chaos. Op de Shabbat hielden de organisatoren clandestiene ontmoetingen, hun inzet voor de zaak was onwankelbaar.

In het begin verzamelden de archivarissen rapporten en getuigenissen van degenen die naar het getto kwamen op zoek naar hulp. Emanuel Ringelblum, de drijvende kracht achter Oneg Shabbat, smeedde het archief samen met netwerken van zelfhulporganisaties, waarbij hij informatie verzamelde van soepkeukens, huiscomités en ondergrondse scholen.

Het werk van de archivarissen was doordrenkt met gevaar. Ze trotseerden ziekte en de constante dreiging van de Gestapo. Maar ondanks alles slaagden ze erin om het geheim te bewaren, een triomf van moed en vastberadenheid.

De twee secretarissen van het archief, Hersh Wasser en Eliyahu Gutkowski, waren onmisbaar. Samen met Ringelblum hielden ze toezicht op de dagelijkse activiteiten, zorgden ze ervoor dat projecten werden voltooid en voedden ze de ondergrondse pers met cruciale informatie.

Oneg Shabbat bouwde bruggen met zionistische jeugdorganisaties in het getto, waardoor het verzet kon worden gecoördineerd. Deze connecties legden de basis voor de vorming van een verzetsbeweging die zou vechten voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Terwijl we deze heldendaden herdenken, laten we niet vergeten dat de ware betekenis van Oneg Shabbat één is van vieren en feesten. Laten we blijven samenkomen, zoals de Landelijke Oneg Shabbat, om te vieren, te leren en te koesteren wat echt belangrijk is: hoop, solidariteit en menselijkheid. Binnenkort is er weer een landelijke Oneg Shabbat samenkomst waar jullie je nog voor kunnen aanmelden tot 7 juni via LJG Gelderland.